Zdrowie i Kuchnia
nr 9 (75) WRZESIEŃ 2013

Przepisy pochodzą z „Misyjnej książki kucharskiej” M. J. Chudzickiej, wyd. Apostolicum, Ząbki 2011

Magdalena Joanna Chudzicka

Pomidorówka z Gabonu

Na stole zaczęły pojawiać się nie tylko potrawy, ale i obrusy z motywami afrykańskimi, kwiaty w egzotycznym flakonie, czasem pałeczki i odkurzone miseczki do ryżu z prawdziwej chińskiej porcelany. Estetyka i smak zaczęły się wzajemnie uzupełniać. 

Przy okazji wprowadzania nowości kulinarnych zaczęliśmy obchodzić w domu dzień brazylijski, libański, turecki i inne. Oprócz tego, że przyrządzam regionalne danie, zawsze staram się przygotować do rozmowy na temat regionu, z którego pochodzi potrawa. Tematyczny posiłek prowokuje ciekawe rozmowy z moimi dziećmi – 12-letnią Marysią i 8-letnim Pawłem. 

 

SOS RODZYNKOWY DOMIĘS – PRZEPIS Z AMERYKI PÓŁNOCNE J 

Wiele lat temu spędzałam święta Wielkiej Nocy w Chicago, a ten rodzaj sosu podano w gościnnym amerykańskim domu do wołowiny, stawiając go w sosjerce osobno, do polania mięsa. Ja serwuję go również do innych mięs. 

SKŁADNIKI 

1 paczka rodzynków 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej ocet winny pieprz 

PRZYGOTOWANIE 

Namoczone rodzynki doprowadzamy w małej ilości wody do wrzenia i rozgotowujemy (możemy użyć wywaru z mięsa). Osobno rozcieramy masło z mąką, robiąc zasmażkę, którą łączymy z rodzynkami w wywarze (lub zagęszczamy mąką). Całość doprawiamy kilkoma kroplami octu winnego. 

 

ZUPA POMIDOROWA Z PESTKAMI DYNI – PRZEPIS Z GABONU (AFRYKA ) 

SKŁADNIKI 

zupa pomidorowa bez śmietany 1 szklanka obranych pestek dyni 

PRZYGOTOWANIE 

Zupę pomidorową gotujemy w sposób tradycyjny, czyli z koncentratu pomidorowego na wywarze z warzyw i kości (u mnie najlepiej sprawdzają się żeberka bądź kości schabowe), a na ostatnie 30 minut dodajemy mniej więcej szklankę rozgniecionych pestek dyni, wcześniej lekko podsmażonych na patelni, bez oleju, na złoto. Zamiast pestek z dyni można dodać ziarna słonecznika lub co kto lubi. Osobno można przesmażyć na tej samej patelni (tym razem na maśle) grzanki ze skrojonej w kostkę suchej bułki. To znakomity dodatek do zupy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK