Zdrowie i Kuchnia
nr 6 (84) CZERWIEC 2014

Piotr Kamyk

Placki na pizzę

 

Zrób swoim dzieciom przyjemność i zaproś je do zabawy w wygniatanie ciasta. To wcale nie jest takie trudne.

 

Robienie placków na pizzę to jedna z fajniejszych domowych zabaw. Wsypywanie pysznej mąki z młyna w Ciechanowcu i ten pył, który unosi się w domu nad głowami maluchów, a potem głośne kichanie na cztery głosy męskie (robimy to ciasto zazwyczaj z synami).

Krok następny to dolewanie wody, oliwy, soli i drożdży i… zaczyna się sklejanie, wygniatanie, ściskanie, lepie­nie figurek z ciasta i innych zaskakujących kształtów. To moment największego harmidru i zamieszania. Wszystkie ręce w cieście i wszystkie buzie uśmiechnięte. Trwaj, urocza chwilo, jak najdłużej, ale do prawidłowe­go wyrobienia ciasta domowym sposobem wystarcza 20 minut.

Potem czas rośnięcia, a dla nas odpoczynku przy czytanej na głos książce czy muzycznych wygłupach lub śpie­wach.

Po niecałej godzinie znów wszędzie unosi się mączny pył, a ciasto porwane na części jest z pasją wałkowane na placki. Czasem się rwie, ale wówczas zabawa jest jeszcze lepsza i dłuższa. Znam takich, którzy w tym momen­cie lubią psocić.

Sos pomidorowy jest fantazją na temat, czyli kompozycją otwartą, ale jej podstawą jest koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą z dodatkiem oliwy, czosnku, oregano i soli.

Wielki finał, czyli placek smarujemy sosem i pokrywamy warstwą świeżo startego sera żółtego. A jeśli chodzi o dodatki, to obowiązuje tylko jedna zasada: każdy kładzie to, co chce albo co jest pod ręką. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym na maksimum nie dłużej niż 20 minut. Kosztuje niecałe dwa złote, a wspólne spędzanie czasu z dziećmi – bezcenne. Udanej zabawy.

 

Składniki na ciasto:

* kilogram mąki (wyjdzie osiem placków)

* pół litra wody (jeśli jest za dużo, trzeba dodać więcej mąki, żeby ciasto się skleiło)

* odrobina oliwy lub oleju

* łyżka soli

* pół kostki drożdży.

 

Składniki na sos: koncentrat pomidorowy, woda, sól, czosnek, oregano i odrobina oliwy lub oleju.

Proporcje są kwestią upodobań.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK