Knedle z serem
Składniki
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
200 g półtłustego twarogu
½ pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować i zemleć w maszynce. Rozłożyć równo w naczyniu i podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć i przełożyć na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (aby wypełnić wolne miejsce), wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę.
Ser rozgnieść widelcem, dodać pokrojony szczypiorek, przyprawy i wymieszać. Farsz powinien być pikantny.
Wykonanie
Łyżkę stołową ciasta rozpłaszczyć na dłoni. Na środku położyć łyżeczkę farszu i skleić ciasto, formując okrągłe lub podłużne knedle. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę. Po wyjęciu na półmisek polać cebulką przesmażoną ze słoninką.