Czekolada
W 1527 roku Hernán Cortés (który podbijając okrutne państwo Azteków, nie zapomniał o przywiezieniu do Ameryki Środkowej misjonarzy niosących światło Ewangelii) sprowadził do Europy z Nowego Świata pierwsze ziarna kakaowca. Tak zaczęła się dla nas historia czekolady – znanej dużo wcześniej Majom i Aztekom – która złagodzona przez siostry zakonne z Hiszpanii cukrem i śmietanką, uzyskała znany nam obecnie smak.
Prawdziwa czekolada do picia
Składniki
- ok. 80 g dobrej jakości kakao
- ok. 1/2 szklanki cukru pudru
- ok. 1 szklanki mleka
- opcjonalnie dodatki smakowe: esencja wanilii, kawy etc.
Kakao łączymy z cukrem pudrem, ewentualnie dodatkami smakowymi, po czym stopniowo dodajemy mleko w takiej ilości, aby powstała gęsta zawiesina. Mieszając, podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia się i zagotowania. Serwujemy natychmiast w filiżankach. To idealny napój na mroźne dni.
Domowy budyń czekoladowy
Składniki
- ok. 200 g czekolady deserowej
- 1 l mleka
- 5 żółtek
- ok. 1/3 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mikserem ucieramy żółtka z cukrem. Osobno podgrzewamy mleko i do ciepłego wrzucamy stopniowo pokruszoną czekoladę oraz roztarte żółtka, stale mieszając. Nie doprowadzając do wrzenia, dodajemy rozpuszczoną w odrobinie mleka mąkę ziemniaczaną, energicznie rozprowadzając w całości. Podgrzewamy, aż masa zacznie bulgotać. Domowy budyń jest pożywny, zdrowy i nie zawiera sztucznych dodatków w przeciwieństwie do półgotowych kupnych produktów.