Zdrowie i Kuchnia
nr 1 (79) STYCZEŃ 2014

Magdalena Joanna Chudzicka

Czekolada

W 1527 roku Hernán Cortés (który podbijając okrutne państwo Azteków, nie zapomniał o przywiezieniu do Ameryki Środkowej misjonarzy niosących światło Ewangelii) sprowadził do Europy z Nowego Świata pierwsze ziarna kakaowca. Tak zaczęła się dla nas historia czekolady – znanej dużo wcześniej Majom i Aztekom – która złagodzona przez siostry zakonne z Hiszpanii cukrem i śmietanką, uzyskała znany nam obecnie smak.

 

Prawdziwa czekolada do picia

 

Składniki

  • ok. 80 g dobrej jakości kakao
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 1 szklanki mleka
  • opcjonalnie dodatki smakowe: esencja wanilii, kawy etc.

Kakao łączymy z cukrem pudrem, ewentualnie dodatkami smakowymi, po czym stopniowo dodajemy mleko w takiej ilości, aby powstała gęsta zawiesina. Mieszając, podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia się i zagotowania. Serwujemy natychmiast w filiżankach. To idealny napój na mroźne dni.

 

Domowy budyń czekoladowy

 

Składniki

  • ok. 200 g czekolady deserowej
  • 1 l mleka
  • 5 żółtek
  • ok. 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mikserem ucieramy żółtka z cukrem. Osobno podgrzewamy mleko i do ciepłego wrzucamy stopniowo pokruszoną czekoladę oraz roztarte żółtka, stale mieszając. Nie doprowadzając do wrzenia, dodajemy rozpuszczoną w odrobinie mleka mąkę ziemniaczaną, energicznie rozprowadzając w całości. Podgrzewamy, aż masa zacznie bulgotać. Domowy budyń jest pożywny, zdrowy i nie zawiera sztucznych dodatków w przeciwieństwie do półgotowych kupnych produktów.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK