Jak oszczędzać
nr 1 (67) STYCZEŃ 2013

Po obliczeniu odkryliśmy, że na wypieku domowych bułek oszczędzamy ponad 200 zł miesięcznie, czyli 2400 zł rocznie

Jacek - ojciec trzech synów (16, 14 i 7 lat)

Chleba naszego…

Dwa lata temu dostaliśmy prezent 
– maszynkę do robienia chleba. Tak zaczęła się w naszym domu epoka smakowita i pachnąca świeżym pieczywem. 
Przestaliśmy kupować chleb i bułki w sklepach i robiliśmy je sami.
Po jakimś czasie doszliśmy do wniosku, że mąkę można kupować prosto z młyna. Okazało się, że jest lepsza i tańsza od tych dostępnych w sklepach. Po obliczeniu odkryliśmy, że na wypieku domowych bułek oszczędzamy ponad 200 zł miesięcznie, czyli 2400 zł rocznie.

OTO PRZEPIS NA 

15 DOMOWYCH BUŁEK


SKŁADNIKI:
  pół kilograma mąki (3/4 pszennej, 1/4 żytniej)

  00 ml wody
 
1/8 kostki drożdży świeżych lub 1 łyżeczka suszonych
   łyżeczka soli
   łyżeczka oliwy
  
można dodać ziarna słonecznika, kminku 
lub siemienia lnianego (duża łyżka)

 

PRZYGOTOWANIE
Wsypujemy produkty i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić w urządzeniu do wypiekania chleba. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Formujemy wałek. Kroimy na 15 porcji i wstawiamy na  20 minut do piekarnika (lekko ciepłego), żeby bułki wyrosły. Na zakończenie podwyższamy temperaturę do 180 stopni i po 20 minutach pieczywo jest gotowe.

Moi synowie zabierali do szkoły najpierw po jednej bułce na drugie śniadanie. Teraz biorą po trzy. Kolegom i koleżankom bułki też smakują.
Koszt 15 takich bułek to zaledwie 2 zł (produkty i energia) 
– w sklepie około 9 zł. Maszynkę do robienia chleba można kupić za niecałe 200 zł.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK